Förbundet Finlandssvensk Lokal-TV r.f.Förbundet Finlandssvensk Lokal-TV r.f.
  Videoforum Nyheter & Info Organisationen Adressregister Övrigt

Aktuellt Kolla in vad som r p gng just nu p lokal TV's hll.

Infobrev Ls infobreven som frbundet snder ut till sina medlemmar.

Kontaktuppgifter
kontaktuppgifter fr styrelse & administration

Videoforum Vad hnde p videoforum? Titta p videoklipp & bilder !

Lokal-TV karta
Adresser, telefonnummer, och geografiskt läge för stationerna
FÖRBUNDET FINLANDSSVENSK LOKAL-TV r.f.

Kolonivägen 15
66900 NYKARLEBY
FINLAND
Tel. +358 (0)6 7220 041

FO-nummer: 1108291-0

BAKGRUND

Den första lokal-TV sändningen gjordes 1972 i Nykarleby, av det som idag är NY-TV. Idag fungerar 24 lokal-TV stationer i Svenskfinland, sju i södra Finland och resten i Österbotten. Av dessa är ca 18 aktiva med regelbundna sändningar. De flesta lokal-TV stationer har startat under 80-talet. I den undersökning som gjordes 1995 var lokal-TVs medelålder 10 år och 1993 grundade den yngsta lokal-TV stationen. Under 1995 sände de 22 lokal-TV stationer, som var representerade i undersökningen, tillsammans 1.480 timmar program, vilket var mera än Finlandssvenska Television gjorde i Rundradio nätet.

Arbetet på dessa lokal-TV stationer har genom tiderna varit och är än idag av frivillig karaktär. I dagsläget är det fyra lokal-TV stationer som har anställda verksamhetsledare. Lokal-TV arbetet kan karaktäriseras som att entusiastiska och intresserade medarbetare har startat upp egen lokal-TV station och producerat program och lärt vidare åt de som kommit med i verksamhetetn. Arbetet bakom är imponerande med tanke på den utveckling som har skett och att de producerar program som kan ses av hälften av finlandssvenskarna, 150.000 potentiella tittare. Och vad gäller den tekniska utvecklingen hänger lokal-TV med, 19 lokal-TV har någon form av DV-format och flera klipper också digitalt.

Lokal-TV förbundet

Förbundet grundades 1993 med tanken att stärka och utveckla lokal-TV. Redan 1990 arrangerades det första Videoforumet som sedan dess varit ett årligt återkommande veckoslut för lokal-TV aktiva. Program med aktuella föreläsare och information, teknikutställningar och den uppmuntrande videotävlingen där det utses Årets Lokal-TV produktion. En annan för Förbundet viktig roll är att informera medlemmarna (under år 2001 hade förbundet 15 medlemmar) om aktuella händelser inom mediabranschen både nationellt och internationellt. Styrelsen har under åren även arrangerat övriga kurser efter de behov som finns, programproduktion, ljus- och ljud, digital editering osv.

Sedan augusti 2001 har förbundet en anställd verksamhetsledare på ett år tillsvidare. Nu har förbundet kunnat ta en allt aktivare roll i att kartlägga situationen på fältet och kunna mer aktivt arbeta för att föra in lokal-TV i framtiden. Det som nu är av stor vikt att satsa på lokal-TVs roll i en digitaliserad framtid med allt vad det innebär; ny teknik, digitala sändningar och digitala programarkiv. Den digitala tekniken möjliggör en profilhöjning vilket kan ge lokal-TV helt andra möjligheter inför framtiden. Öppnar möjligheten att kunna fungera som utbildningplats för ungdomar, övriga organisationer, skolor, mediastuderande osv. Det är en helt annan sits och möjlighet för lokal-TV i den digitaliserade framtiden.

För mera information bekanta Er gärna med webbsidan www.lokaltv.fi eller ta kontakt med oss på adressen nedan. 

  Videoforum Nyheter & Info Organisationen Adressregister Övrigt  
  www.lokaltv.fi
 
Copyright (c)