Förbundet Finlandssvensk Lokal-TV r.f.
Info-brev 3/2002 - BILAGA

 

Webcasting för ett Globalt Svenskfinland

 

Den tekniska utvecklingen inom den audiovisuella branschen har gett många av oss nya möjligheter till att utvecklas kreativt. Kamerorna har blivit mindre medan den tekniska kvalitén är hög. Vi har nästan alla tillgång till någon form av videoediteringsprogram i våra datorer eftersom de följer med både windows Me och XP samt Mac OS X. På den mera professionella marknaden finns det högklassiga program för en spottstyvel i jämförelse med endast ett par år tillbaka. Detta går naturligtvis hand i hand med att datateknik även i övrigt har blivit överkomlig. Det är inte längre en utopi att kunna bygga upp ett litet produktionsbolag eller en studio i sin egen källare utan att ruinera sig på kuppen.

 

Tanken bakom projektet www.svenskfinland.tv är att detta skall vara en öppen distributionskanal för audiovisuella produktioner från och om svenskfinland för ett globalt svenskfinland. www.svenskfinland.tv är belägen på internet och är därmed en globalkanal som når finlandssvenskar var helst de befinner sig på vår planet.

 

Vem som helst som har ett intressant program som ligger och samlar damm kan skicka in programmet till oss. Det betyder naturligtvis inte att det inte finns några kriterier över vad som läggs upp men alla skall få en ärlig chans.

 

www.svenskfinland.tv kommer att skilja sig från massan på följande sätt:

 

-         Programmen delas in i 6 kategorier med tillhörande under kategorier (de slutgiltiga namnen på kategorierna är inte ännu fastslagna men innehållsmässigt kommer det att se ut ungefär så här) :

·        Dokumentärer

·        Fiktiva produktioner

·        Diskussions/studioprogram

·        Lokala produktioner

·        Undervissningsprogram

·        Anarki

-         Man kan titta på de program som man vill se när man vill se dem dygnet runt.

-         Man kan spola fram och tillbaka i filmen.

-         Man kan se sitt favorit program hur många gånger man önskar.

-         Man kan rösta fram sin favorit.

-         Man kan ge kommentarer direkt till dem som producerat filmen eller till andra som sett den.

-         Man får ta del av hur filmen gjordes eller läsa en artikel om ämnet.

-         Man kan följa länkar ut i världen till andra webbplatser som tar upp samma ämne som filmen eller där det finns annan bakgrundsinformation att tillgå.

-         Beroende på hur många produktioner som finns i arkivet kommer en del av innehållet att bytas ut varje månad så att det finns orsak att komma tillbaka.

 

Det finns en hel del intressanta möjligheter för tittaren som är unika för webben. Den tekniska kvalitén är än så länge en av de större stöttestenarna. Den som vill se på programmen skall gärna ha åtminstone en ISDN eller gärna en ADSL uppkoppling för att riktigt kunna njuta av alla möjligheter som www.svenkfinland.tv ger. Som vi alla vet så går tekniken framåt med stormsteg så allt kan hända på kvalitets fronten.

 

Detta betyder bland annat att Vöråbon som studerar i Helsingfors eller Köpenhamn kan se på program från Vörå förutsatt att någon från Vörå har skickat in ett program till www.svenkfinland.tv. I praktiken betyder det att om man är ute och reser så kan man svänga in på ett internet kafé och ta en titt på några kortfilmer från svenskbygden.

 

Det kontrakt som vi lägger upp mellan www.svenskfinland.tv och producenten tar inte några rättigheter från producenten, så det är fritt för den som har sitt program på www.svenskfinland.tv att sälja det vidare när helst han/hon önskar med en reservations tid som innebär att programmet ligger uppe till nästa uppdatering.

 

Vi är inte ute för att sko oss på den som skickar in sina filmer utan det är snarare frågan om att producenten kommer att sko sig på oss. Vi tar oss naturligtvis friheten att sälja eventuell reklam och ta emot sponsor pengar. Även webcasting kostar nämligen en liten summa att hålla igång.

 

Det är meningen att sajten skall finnas uppe och snurra någon gång i december detta år (om ingenting oförutsett händer). För att lyckas behöver vi er hjälp. Vi håller redan nu på att bygga upp ett arkiv av produktioner från svenskfinlands alla hörn så att vi har någonting att ta ifrån när sajten är färdig för introduktion.

 

Även om era produktioner inte faller direkt under någon av våra avdelningar så låt inte det avskräcka er. Vi är under ständig utveckling och öppna för nya idéer och inflytanden.

 

Här är kriterierna för den som vill skicka in en produktion:

 

1)     Programmet skall vara mellan 2 -30 minuter lång.

2)     Formatet skall gärna vara DvCam eller miniDv

3)     Programmet skall vara en ny produktion.

4)     Producenten äger alla rättigheter till filmen, men överlåter rätten för webcasting under den tid som filmen ligger uppe.

5)     Musiken i filmen bör vara originalmusik, eller nyinspelad trad.

6)     En lista på vem som har gjort vad, filmografi, fotografier från inspelningarna eller kanske till och med en liten extra videosnutt tas emot med tacksamhet.

7)     En artikel antingen om filmen eller ämnet tas också tacksamt emot.

8)     Om ni har tips om länkar till andra platser på internet som behandlar ert ämne i form eller annan så sänd också in den.

 

Era produktioner blir inte ratade bara för att ni använder er av färdig inspelad musik men eftersom vi för tillfället inte har något avtal med teosto kan vi inte garantera att vi kan lägga upp en film med musik från en färdiginspelad CD om det inte är biblioteksmusik (musik där rättigheterna redan är betalda i och med att man köper CD:n).

 

Om ni skickar in en produktion med färdiginspelad musik måste ni skicka in följande information:

 

1)     Artist/Band

2)     Låt

3)     Namn på CD

4)     Kompositör/textförfattare

5)     Skivbolag

6)     Om möjligt skivnummer

 

Om ni har några frågor och idéer så ta gärna kontakt med:

 

Harald Antskog

Videoproducent

 

Postadress:

Annegatan 12

00110 Helsingfors

 

Besöksadress:

Nylandsgatan 17, 5 vån

00110 Helsingfors

e-post: redaktion@svenskfinland.tv

 

 

 

 TillbakaHem
(c) Förbundet Finlandssvensk Lokal-TV r.f.
www.lokaltv.org