Förbundet Finlandssvensk Lokal-TV r.f.
Infobrev
3/05 (22.9.2005)

Hej !

Den 1 september inföll hösten. Det enligt säkra källor. Och i och med hösten följer nya utmaningar. Videoforum står närmast på tur den 19-20 november. En bit kvar tills dess, men det är nu tid att planera. Ni ska ju söka bland arkivet efter de allra bästa lokal-tv produktionerna ni gjort i år. För ni ska väl delta i årets videotävling!!!? Senast den 4 november vill juryn ha ditt bidrag.

Mer om forum längre fram i brevet. Före det vill jag informera om förbundets senaste projekt som nu är fullt aktivt. Jag pratar om programdelningsarkivet Aquila. Den 3 september togs detta i bruk i samband med en kurs på Söff i Yttermark. Tolv lokal-tv stationer har anmält intresse för detta, och de flesta fanns representerade på kursen för att kvittera ut sina "boxar". Vi undervisades i hur arkivet används och stötte på en del problem, men dem kunde vi ändå lösa på bästa sätt.

Idén med Aquila är kort och gott utbyte av program. Man laddar upp, och laddar ner. Här hör till god sed att kontakta respektive lokal-tv om man ämnar göra ändringar eller klippa om ett program, som nån annan laddat upp. Om du laddar ner program, då ska du inte heller glömma att du också måste ladda upp egna program. Ta och ge så att säga.

Aquila ger oss lokal-tv medarbetare många fördelar. Tänk dig att det finns en Karisbo som är med i en viktig idrottstävling i Nykarleby. Då är ordförande Jan Sundqvist där med sin kamera, vilket leder till att han tycker att han också kunde dela med sig av bilderna. Han slänger in dem i vårat arkiv och en lycklig lokal-tv i Karis kan låtsas som om dom åker runt hela Finland för att följa med viktiga händelser..

Vid samma kurstillfälle tog vi även en titt på en del andra dataprogram, och deltagarna föll för Premiere Audition. I och med att intresset var så stort från de kursdeltagare som var med på Söff så kommer det att planeras en kurs i detta senare.

Så videoforum. Det blir det 16:e i följd och ordnas på hotell Victoria i Tammerfors den 19-20 november. Så boka in detta datum.

Vi ska också i år ägna mycket tid på screening så vi hoppas få se många program från era stationer på forum i år, och med det förstås många deltagare i den alltid återkommande videotävlingen där Karl Sahlgren står som juryordförande precis som tidigare.

Diskussioner är vi ju bra på, så dom är inte att förglömma när det gäller Videoforum. Det blir en stor del av programutbudet. Lite tekniska frågor ska vi även fundera över tillsammans med föreläsare. Det finns fortfarande mycket att planera inför forum, men styrelsen jobbar hårt på det. Viktigt är att vi får så många deltagare som möjligt att komma med. Tammerfors är en trevlig stad.


När det gäller videotävlingen finns det vissa regler som vi måste följa:

-programmen får vara högst 20 minuter långa. (20,01 min diskvalificeras) Det går bra att korta ner ett program om man vill.

-program gjorda på annat språk än svenska måste ovillkorligen textas till svenska.

-programmen ska sändas till juryn i VHS-format. ( endast ett (1) program/kassett)

-Namn- och övriga uppgifter publiceras senare på vår hemsida när tävlingen är avgjord. Vill du inte att ditt namn mm publiceras på webben ska du meddela detta på anmälningsblanketten!

Anmälningsblankett finns här

På blanketten finns även juryns adressuppgifter.
Det var allt för denna gång. Mer information följer senare.

Maria Launonen
sekr
 

TillbakaHem
(c) Förbundet Finlandssvensk Lokal-TV r.f.
www.lokaltv.org